Ana: “Mis seal salata, kõik algab inimestest.”

Ana: “Mis seal salata, kõik algab inimestest.”

noORe pikaaegne vabatahtlik, kaasamõtleja ja tegutseja! Saage tuttavaks Anaga!

Millal ja kuidas leidsid tee noORde?

Võib vast öelda, et olen noORega olnud täitsa algusest peale. Minu esimene projektikogemus oli noortevahetus Poolas aastal 2004, siis veel teise organisatsiooni alt, aga tegu oli sealgi juba  tulevaste noORe inimestega ja nii see läks. Andsin näpu ja noOR võttis terve käe, nagu öeldakse.

Kes sa oled?

Mina olen Ana. Olen õppinud sotsiaaltööd ja nüüd pusin tervisejuhi erialal.
Sotsiaalvaldkonna kitsaskohad ja noorte (mitteformaalse õppe) võimaluste teemad on mind alati huvitanud. Leian, et tänapäeva maailm on põnevaid pakkumisi täis ja igal noorel, olenemata võimalustest või taustast, peaks olema võimalus osaleda, õppida ja kogeda.

Mis on sind noORes hoidnud?

Mis seal salata, kõik algab inimestest. 🙂 noORe tuumik on jäänud suhteliselt  kõikumatult samaks ja nendega koos olen mina suureks kasvanud, kuidas ma siis lähen toredate inimeste juurest ära!
Aga, kui nali kõrvale jätta, siis… Kõik need võimalused, mis ma olen saanud. Olen õppinud, arenenud, näinud asju teise nurga alt.. Suuresti sain siit suuna minna õppima sotsiaaltööd. Ja muidugi toredad projektid nii kodumaal kui teistes riikides.

Uuest rollist noORes ja mis seda inspireerinud on?

Harin ennast ja toimetan praegu selles suunas, et hakata noORe EVT (Euroopa Vabatahtliku Teenistuse) koordinaatoriks. Olen ammu ammu aru saanud, et see on minu tegevusvaldkond, aga milline pusletükk ma selles täpselt olen, oli kaua segane. Olen noORes teinud erinevaid asju, erinevates rollides, aga 2017. aasta sügisel õnnestus mul käia Hispaanias just EVT koordinaatorite kohtumisel ja seal mul käis heas mõttes nõks ära. Sain aru, et see huvitab mind, ma tahaks sellega  tegeleda ja miks mitte ka midagi arendada, paremaks muuta. Paljud inimesed sealt olid mulle juba tuttavad, niisiis ei tohiks see kõik pärast süsteemi selgeks saamist kontimurdvalt raske olla.
Meie Kai tahaks samuti natuke teisi asju avastada ja nii oligi see mõte õigel ajal õiges kohas.

Kõige ägedam asi, mis noORes toimunud on?

Oi, nii palju on toimunud ju! Otsisin just mingi aeg meie kodukalt pilte, mida kuskil üritusel esitleda ja avastasin, et olen rohkemate peal, kui mäletasin.. See oli tore tunne. Alustades minu enda erinevatest projektidest, mis kõik on õpetanud, arendanud ja andnud kaasa palju teadmisi ja toredaid inimesi, kuid ka kohalikud tegemised, mis on alati lõbusad ja samuti uusi, toredaid inimesi täis. Pluss  meie välisvabatahtlikud, kes igal aastal vahetuvad, neil on ka alati palju põnevaid ideid ja tegemisi. Igav ei hakka ja sõna “äge” on pea igasse toimetamisse sisse kirjutatud!

Millele peaks sinu arvates noOR lähitulevikus nii organisatsiooni siseselt kui väliselt tähelepanu pöörama?

Ma olen hästi rõõmus, et me just praegustel aegadel oleme noORe meeskonnaga ette võtnud mingis mõttes eneseanalüüsi tee, et  koos mõelda sellele, miks, kellele ja kuidas me asju ajame ning kuidas võiks edaspidi toimetada. Arvan, et see on kasulik nii igaühele eraldi kui ka meeskonnale tervikuna.
Mina arvan, et me ajame kena rida, aga kui veidi mõelda, et mida veel võiks, siis äkki kohalikud algatused ja teavitustöö võiks suurema hoo sisse saada.

 

ANA MÕTTED SIIDITEEST:

Mida oled Siiditee töötubades õppinud?

Tehnikat üleüldiselt, ei olnud sellega varem kokku puutunud. See kõik on minu jaoks uus. Üldisemalt ka meeskonnatööd, kuidas hallata ja jagada tööülesandeid ning rolle. Üks asi on tegemine, aga teine asi, kuidas see meeskond tööle saada. Seda on ka põnev jälgida.

Mida oled õppinud selle kohta, kuidas meeskonda tööle saada?

Mitte selle kohta, kuidas tööle saada, aga võib olla seda, et meil on segagrupp ja pigem selle poole pealt, et kuidas töötada teistmoodi või teise võimekusega inimestega. Inimestega, kes vajavad teist lähenemist, see on suur õppetund. Kuigi olen varem ka kokku puutunud vaimupuudega inimestega.

Aga kuidas ikkagi meeskonda tööle saada?

Personaalne lähenemine, tuleb igaühe eripäradega arvestada ja mitte ainult vaimupuudega inimestega, vaid kõigi puhul. Et kui kõik tunnevad ennast hästi, siis ongi töötav meeskond. See loob eelduse hästitöötavaks meeskonnaks.

Lemmik joonistus Siiditee töötubadest?

Ohh jeerum, neid on nii palju. Mulle meeldib ikkagi vist see kahe puuga, kus nad piiluvad puuvõre seest. Mitmed on olnud huvitavad, aga mõne puhul olen ka mõelnud, kas tasub pilt raamile kanda. Eks arvamused on erinevad.