Hollandis tulpide vahel …

Hollandis tulpide vahel …

Ma olen Aliis – elukunstnik, noorsootöötaja, kokteilide valmistaja, kolmanda astme liiklusreguleerija ja parandamatu optimist, kelle elutee viis mind aasta algul Hollandisse vabatahtlikule teenistusele. Pean ütlema, et peale mitut aastat töömaastikul rööprähklemist mul ei olnud plaanis minna piiratud koguses Euroopa maksumaksja rahade eest lulli laskma, ometi viisid erinevad otsused, elu keerdkäigud, valgustushetked ja muud mind organisatsioonini, kus ma nägin end töötamas. Alates jaanuarist olen vabatahtlik Olde Vechte Foundationis, kes tegeleb enesearengu koolitustega, Erasmus+ projektidega ning majutuse rentimisega teistele organisatsioonidele, kes korraldavad projekte. Minu töökohustused on varieeruvad, ma olen olnud seotud praktiliste asjade korraldamisega nagu maja korrashoid, uste värvimine, aia hooldamine jms, ning ka projektide ettevalmistusega, aidates valmistada ette gruppe, kes tulevad siia projektidele, alustades logistiliste küsimuste lahendamisest dokumentideni välja.

Siinses organisatsioonis töötatakse palju coaching ja systemic work meetoditega, mis uurivad kuidas leida vastuseid läbi küsimuste ning kuidas erinevad sotsiaalsed mudelid mõjutavad meid igas valdkonnas. Igapäevane kokkupuude nende lähenemistega on suuresti muutnud ning kujundanud minu mõtlemismaailma, nähes kui mitu tahku on igal olukorral ning kui mitu lahendust võib olla ühel probleemil. Lisaks tavatööle olen ma võtnud osa nende open-call koolitustest, mis on senimaani olnud Event Wise ja Choice. Nendest esimene keskendub sinule ja sinu suhtele seoses teiste inimestega ning teine on sinu suhtele seoses iseendaga. Pean tõdema, et need koolitused aitasid mul suuresti mõista milline inimene ma olen, mis mustreid kandsin endaga kaasas ning mis vanade lähenemiste läbi proovisin lahendada uusi olukordi, mis muidugi ei toiminud nii nagu need oleksid pidanud. Nendel osalemine on olnud minu aasta tipphetk mitmes mõttes ning on aidanud mul aru saada mitmest olukorrast minevikus ning kuidas need ka minevikku jätta.


Nagu meie juhataja on siin öelnud, me oleme siin selleks, et õppida, mitte tulemusi toota. Maailmas, kus vigade tegemine on olnud üsnagi taunitav, on tore olla keskkonnas, kus nende tegemine ei ole heidutav ega ka mingis mõttes negatiivne. Siinse lähenemisega olen saanud aru, et igast olukorrast annab õppida ning tähtis ei ole niivõrd tulemus, kui teekond tulemuseni. Võin öelda, et tulpide, haisva juustu, otsekoheste inimeste ja Eestist 15% parema ilmaga riigis elamine, siinse meetodiga töötamine ja igapäevane enese avastamine on aidanud kujundada ühe seiklusrohkeima aasta minu elus. Olen tänulik juhustele, mis mind siia tõid, noOR MTÜ organisatsioonile, kes mind minema läkitasid, ning Olde Vechtele, kes mind vastu võtsid. Minu seiklus kestab veel paar kuud ning ma ootan pingsalt, mida need endaga kaasa toovad ning mis edasi saab.

Tervitused Ommenist,
A.